Δευτέρα, Απριλίου 23, 2007

Βιβλιοφιλικά μπλογκ

Αυξάνονται και πληθαίνουν εσχάτως τα αφιερώματα του Τύπου στα μπλογκ. Με θετική διάθεση, μάλιστα, τα περισσότερα -αν καιδεν είναι λίγοι οι συνάδελφοί μου που συχνά πιάνουν το φτυάρι και μας θάβουν ομαδόν...
Χθες Κυριακή το "Θέμα" είχε αφιέρωμα στα βιβλιοφιλικά μπλογκ. Το παραθέτω σχεδόν αυτούσιο (με μια μικρή "λογοκρισία": Δεν έχει νόημα να βάλω την αναφορά στο δικό μου μπλογκ, ούτε τις προσωπικές μου απόψεις, τις οποίες οι αναγνώστες τούτου εδώ του ιστότοπου γνωρίζουν πολύ καλά):

"Σκέψεις και μυστικά δεν γράφονται μόνο στα «προσωπικά» ημερολόγια, με την μικρή κλειδαριά, τα οποία όλοι λίγο εως πολύ κρύβαμε επιμελώς στα συρτάρια μας. Αυτά που κάποτε οι « κάτοχοι» εκμυστηρεύονταν στις άσπρες σελίδες του, τώρα τα μεταφέρουν χωρίς κανένα ενδοιασμό στον μαγικό κόσμο του Διαδικτύου.
Σήμερα το ημερολόγιο γίνεται συνώνυμο του blog και του ιντερνετ, όπου οι συγγραφείς-bloggers χωρίς κανένα ενδοιασμό δημοσιεύουν τις απόψεις τους, μπροστά στα μάτια χιλιάδων εκατοντάδων επισκεπτών. Η ευρεία θεματολογία που καλύπτεται μέσα από τα blogs αφορά ειδήσεις και νέα από την επικαιρότητα, κυρίως όμως μέσα από τα ιστολόγια παρουσιάζονται τα γεγονότα από την οπτική γωνία του γράφοντος.
Τα τελευταία χρόνια ένας από τους κλάδους που γνωρίζει μεγάλη άνθηση είναι τα λεγόμενα βιβλιοφιλικά μπλογκ, στα οποία οι συγγραφείς καταγράφουν τις πιο μύχιες σκέψεις τους και ταυτόχρονα να «συνομιλούν» με τους φανατικούς αναγνώστες τους. Ήδη στην χώρα μας τα μπλογκς του βιβλίου είναι πολλά και διαρκώς αυξάνονται μιας και το ενδιαφέρον του κοινού για το διάβασμα φαίνεται πως αναδεικνύεται σε προσφιλή δραστηριότητα.
Από τα πιο γνωστά blogs Ελλήνων συγγραφέων με μεγάλη επισκεψιμότητα και μόνιμους θαμώνες είναι το blog του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη. Στη διεύθυνση http://alexistamatis2.blogspot.com/, οι επισκέπτες-αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται για τις σκέψεις, τα νέα αλλά και να διαβάζουν κριτικές για τα βιβλία του αγαπημένου τους συγγραφέα.
Όπως δηλώνει στο ΘΕΜΑ, ο κ.Σταμάτης «ο μπλόγκερ μοιάζει μ ένα διπλό ηδονοβλεψία: βλέπω την ζωή των άλλων και ταυτόχρονα αποκαλύπτομαι, εκπλήσσοντας τον εαυτό μου». Ο ίδιος τονίζει πως ο « ψηφιακός πολιτισμός δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω και το βιβλίο.. Στην παγιωμένη σχέση συγγραφέα-βιβλίου-αναγνώστη, το δίκτυο έρχεται να ανοίξει μια νέα δίοδο. Για παράδειγμα το τελευταίο μου βιβλίο, πριν ακόμα γραφτεί η πρώτη κριτική στα έντυπα, είχαν ήδη γραφτεί έξι κριτικά κείμενα σε ισάριθμα βιβλιοφιλικά μπλογκ.»
(...)
Το δικό της στίγμα στον κόσμο των μπλογκς δίνει και η συγγραφέας κ. Λεία Βιτάλη. ¨Όπως λέει και η ίδια «ξεκίνησα το μπλόγκινγκ, πριν από ένα χρόνο, μόλις είχα τελειώσει το καινούριο μου βιβλίο, «Ιερή Παγίδα» που με είχε κρατήσει σε…συγγραφική απομόνωση 6 ολόκληρα χρόνια. Για μένα το μπλόγκινγκ είναι επικοινωνία. Έτσι τα καινούρια μου έργα τα γράφω στο Διαδίκτυο και απευθύνομαι σε όλον τον κόσμο που αγαπά και διαβάζει.» Η καταλυτική παρουσία του Διαδικτύου όμως στην καθημερινότητα μας κρύβει και πολλούς κινδύνους. « Η απεριόριστη ελευθερία λόγου ενέχει κινδύνους παρεκτροπής. Το διαδίκτυο δεν έχει κανόνες. Αλλωστε η μπλογκόσφαιρα είναι μια ελεύθερη κοινωνία που κουβαλάει εντός της τα καλά και τα κακά της.» δηλώνει η γνωστή συγγραφέας.
Εκτός όμως από τα blogs των συγγραφέων υπάρχουν ακόμη και ανώνυμα ιστολόγια, όπου φανατικοί βιβλιόφιλοι ανταλλάσσουν τις απόψεις τους γύρω από τον κόσμο του βιβλίου.
Τις περισσότερες φορές μάλιστα πίσω από τα Blogs κρύβονται άνθρωποι, «μυημένοι» στα μυστικά της λογοτεχνίας, οι οποίοι υπο το κάλυμμα της ανωνυμίας, αναπτύσσουν τις θέσεις τους, συναντώντας μέσα από τις διαδικτυακές κοινότητες, ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα.
Ένα από αυτά τα βιβλιοφιλικά μπλογκ είναι και ο λεγόμενος reader’s diggest. Μέσα από το προσωπικό του ημερολόγιο http://.diavazo.blogspot.com/, ενημερώνεται σχεδόν όλος ο κόσμος της λογοτεχνίας, μιας και θεωρείται από τις πιο αξιόπιστες πηγές. Κριτικές βιβλίων, απόψεις και θέσεις προσφέρονται αφειδώς μέσα από ένα blog, όπου με επιτυχία συντελείται η «εκδίκηση του αναγνώστη». Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο μπλογκ έχει ξεπεράσει τις 45.000 επισκέψεις από το 2006 έως σήμερα.
Στον αστερισμό της….μπλογκόσφαιρας κινείται και ο Βιβλιοφάγος. Στο http://bibliofagos.blogspot.com μπορεί κανείς να βρει κριτικές, σχόλια αλλά και θέσεις του καλοπροαίρετου βιβλιοφάγου, αφού οι αναγνώστες που επισκέπτονται το μπλογκ έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται για ότι γίνεται στον χώρο της λογοτεχνίας. Με ύφος καυστικό, ο blogger σχολιάζει με το προσωπικό του στυλ τα δρώμενα στον χώρο του βιβλίου και παραθέτει τις απόψεις του χωρίς τον φόβο της λογοκρισίας.
Άλλα μπλογκ που ασχολούνται με το θέμα των βιβλίων είναι ο χοιροβοσκός στο http://xoirovoskos.blogspot.com/, το http://librofilo.blogspot.com/, η http://anagnostria.blogspot.com/, το http://vivliokafe.blogspot.com/, το http://book.attack.gr/ καθώς και άλλα πολλά.".

5 σχόλια:

Τη 12:44 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Yparxoyn polla akoma. Oreksh na'xei kaneis na psaxnei.

 
Τη 1:02 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

@ ανώνυμος
Και χρόνο, φίλε μου. Κυρίως χρόνο...

 
Τη 1:48 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger An-Lu είπε...

Μούμπλε...κρατώ αημειώσεις...

 
Τη 2:11 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

an-lu, όλα είναι καταγεγραμμένα. Διαδικτυακώς.

 
Τη 1:36 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Suspect είπε...

Οσα πιο πολλα, τοσο πιο καλα..

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα