Κυριακή, Ιουλίου 30, 2006

Ο συγγραφέας, ο ήρωας και ο... αφηγητής


Η αποκαλούμενη «μπλογκόσφαιρα» προσφέρεται για τα πάντα. Ακόμα και για συγγραφικούς πειραματισμούς΄ ακόμα και για λογοτεχνικές καινοτομίες.
Εδώ και μερικές μέρες, η εξαιρετική συγγραφέας Λεία Βιτάλη καταπιάνεται στο μπλογκ της μ’ ένα «καυτό» θέμα κοινωνικής -και όχι μόνο- κριτικής. Και δε μιλάμε για ένα απλό θέμα που της κατέβηκε μια ωραία πρωία στην γκλάβα κι άρχισε να το ανεβάζει σε διάφορα συνεχόμενα ποστ. Πρόκειται για το θέμα του επόμενου βιβλίου της.
Τι κάνει η κυρία Βιτάλη; Τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι γίνεται κατά κόρον στο εξωτερικό: μοιράζεται με τους -κατά βάση άγνωστους- επισκέπτες του μπλογκ τις σκέψεις, τους προβληματισμούς της και, πάνω απ’ όλα, τις σημειώσεις της έρευνάς της που βρίσκεται σε εξέλιξη. Και λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τις απόψεις και τις εκτιμήσεις όλων όσοι επισκέπτονται τα συγκεκριμένα ποστ.
Στο εξωτερικό η τακτική αυτή έχει καταντήσει ρουτίνα΄ στην Ελλάδα δε βρίσκεται καν σε νηπιακό στάδιο. Δεν πρόκειται να πρωτοτυπήσω, βέβαια, χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα ως «τόλμημα που σπάει τα στεγανά, τους ιερούς και όσιους κλειστοφοβικούς κανόνες που διέπουν το λογοτεχνικό χώρο στην Ελλάδα». Αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.
Άλλο πράγμα θέλω να θίξω, έναν απλό και συνηθισμένο -αλλά και πολύπλοκο, κατά μία έννοια- προβληματισμό της κυρίας Βιτάλη: τον τρόπο με τον οποίο ένας συγγραφέας θα πρέπει να προσεγγίζει το θέμα του βιβλίου του. Και ειδικά ένα θέμα που είναι από τη φύση του εξοργιστικά… εξοργιστικό!
Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνει ο συγγραφέας; Πρέπει να τηρεί κάποια προσχήματα αμεροληψίας; Ή οφείλει να βουτάει και ο ίδιος την πένα του στην οργή; Είναι καθήκον του να τηρεί αποστάσεις από τα γεγονότα και τις καταστάσεις που αφηγείται, αφήνοντας τον αναγνώστη να βγάλει τα συμπεράσματα (και το φίδι απ’ την τρύπα, ενδεχομένως); Ή μήπως οφείλει να παίρνει ξεκάθαρη και «μαχητική» θέση, βγάζοντας ταυτόχρονα και το δικό του άχτι;
Έχω την αίσθηση ότι το ζητούμενο είναι κάπου στη μέση. Σαφώς και ο συγγραφέας οφείλει να παίρνει θέση, σαφώς και δεν πρέπει να είναι ουδέτερος περιοριζόμενος σε μια απλή αφηγηματική παράθεση των γεγονότων του στιλ «κοιτάξτε, μάγκες, εγώ σας διηγήθηκα το στόρι, τώρα εσείς κόφτε το λαιμό σας και κάντε ταμείο…».
Είναι καθαρά θέμα επιλογής, θα μου πείτε. Σωστά. Δεν υπάρχουν αφηγηματικοί κανόνες. Υπάρχουν πολλοί συγγραφείς των άκρων, υπάρχουν κι άλλοι που προσεγγίζουν το θέμα τους κριτικά μεν (ακόμα και δηκτικά), αλλά χωρίς να παραβιάζουν κάποια «λεπτή, κόκκινη γραμμή» λογοτεχνικής αμεροληψίας.
Πολλά (αν όχι όλα) εξαρτώνται, βέβαια, και από την επιλογή του «αφηγητή». Το τρίτο πρόσωπο εξασφαλίζει κατά κανόνα περισσότερες ισορροπίες και, άρα, μια αντικειμενικότερη ματιά. Αν, όμως, επιλέξεις πρώτο πρόσωπο, μάλλον είσαι υποχρεωμένος να «δεις» τα πράγματα μέσα από το μυαλό του αφηγητή σου -ο οποίος συνήθως είναι ο κεντρικός χαρακτήρας, χωρίς αυτό να αποτελεί θέσφατο.
Ο «αφηγητής», λοιπόν, είναι ένας από τους βασικότερους προβληματισμός και της κυρίας Βιτάλη (όπως και των περισσοτέρων συγγραφέων που σκοπεύουν ν’ αγγίξουν ένα σοβαρό κοινωνικό -συνήθως- θέμα). Κατανοώ το δίλημμά της, μια και το πρώτο αφηγηματικό πρόσωπο μπορεί εύκολα να σε ρίξει σε λούμπα, να σε παρασύρει κάποιες φορές σε ένα οργισμένο «παραλήρημα» που θα μπορούσες ν’ αποφύγεις. Εκτός, βέβαια, αν κατά βάση, δε θέλεις να το αποφύγεις. Οπότε βρίσκεις το τέλειο λογοτεχνικό άλλοθι: το πρώτο αφηγηματικό πρόσωπο. Βάζεις, δηλαδή, έναν από τους χαρακτήρες να αφηγείται τα καθέκαστα (να αγωνιά, να χαίρεται, να λυπάται, να κρίνει, να επικρίνει, να κατακρίνει, να εξοργίζεται) και… καθάρισες!
Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Ή, εν πάση περιπτώσει, είναι έτσι τα πράγματα πάντα; Η αλήθεια είναι ότι κάπως έτσι αισθανόμουν κι εγώ μόλις ολοκλήρωσα το πρώτο μου βιβλίο, το οποίο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο (με αφηγητή τον κεντρικό ήρωα). Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας το κείμενο, διαπίστωνα ότι, σε κάποιες φορτισμένες αφηγηματικά στιγμές, η οργή του ήρωα ξεχείλιζε απ’ τα μπατζάκια του! Κι όμως, στις τελικές διορθώσεις, καμία απολύτως προσπάθεια δεν έκανα για να ελέγξω αυτήν την οργή, να την καταστείλω ή έστω να την περιορίσω. Γιατί -θεωρούσα ότι- αν το έκανα, το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν μια χλιαρή αρλούμπα. Μπορεί και να ’κανα λάθος. Κι αν όντως πρόκειται για λάθος, είναι… επαναλαμβανόμενο! Διότι την ίδια ακριβώς συνταγή ακολούθησα και στο δεύτερο βιβλίο που θα εκδοθεί του χρόνου. Και την ίδια ακολουθώ στο τρίτο που ξεκίνησα πρόσφατα…
Εύκολη λύση; Μμμ… μπορεί. Μπορεί και όχι. Εξαρτάται. Γεγονός είναι ότι μερικές φορές η ίδια η ιστορία που θέλεις να διηγηθείς σε υποχρεώνει να επιλέξεις πρώτο αφηγηματικό πρόσωπο. Στο κάτω κάτω, ποιος είναι ο ήρωας - αφηγητής; Κάνας ξέμπαρκος που έκανε αναγκαστική προσγείωση πάνω στο χειρόγραφο από το υπερπέραν; Δημιούργημα του συγγραφέα είναι κι αυτός. Ο συγγραφέας τον φαντάζεται, ο συγγραφέας τον πλάθει, ο συγγραφέας τον σκιαγραφεί, ο συγγραφέας τον καθοδηγεί. Αρκεί, βέβαια, να μην πέσει στην παγίδα΄ σε μια λογοτεχνική παγίδα που δεν είναι και τόσο σπάνια. Να παρασυρθεί, δηλαδή, τόσο πολύ από το «πάθος» του ήρωά του ώστε να φτάσει στο σημείο να γίνει υποχείριό του. Και αυτό μπορεί να συμβεί. Αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο. Ή μάλλον άλλο… ποστ!

37 σχόλια:

Τη 1:56 π.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Πως γίνεσαι "υποχείριο" ενός ήρωα;
Ή πως κάνεις εσύ έναν ήρωα "υποχειριό" σου;Απο τι φαίνεται αυτό;Είναι κακό ή καλό;
Το β'ενικό προσωπο εδώ είναι γενικό.

 
Τη 10:29 π.μ. , Ο χρήστης Blogger dodo είπε...

Ως αναγνώστης, σε βεβαιώ ότι το τελευταίο που αναμένω από λογοτεχνικό κείμενο είναι η αμεροληψία.
Την απαιτώ σε κείμενα επιστημονικά, την αναζητώ, όχι πάντα επιτυχώς, στα ενημερωτικά.
Μιά αφήγηση "συγκρατημένη", με στρογγυλεμένες τις γωνιές, πόσο μπορεί άραγε να συναρπάσει;

 
Τη 10:56 π.μ. , Ο χρήστης Blogger ladybug είπε...

Συμφωνώ με τον dodos,
θέλω να παίρνει θέση ο συγγραφέας.
Αν ήταν έτσι, διάβαζα καμιά...εγκυκλοπαίδεια :))
Το αν θα συμφωνήσω ή όχι με το συγγραφέα, είναι δικό μου θέμα.
Θέλω όμως να βλέπω ξεκάθαρα την άποψή του, όποιο ζήτημα κι αν θίγει.

 
Τη 11:07 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

@regina
Είναι μεγάλη συζήτηση. Θα προσπαθήσω να δώσω ένα παράδειγμα με δυο λόγια. Φαντάζεσαι έναν ήρωα (κι εδώ, ασφαλώς, το β' πρόσωπο είναι γενικό) κατ' εικόναν και ομοίωσίν σου αρχικά. Στην πορεία του προσδίδεις μερικά στοιχεία που σου λείπουν αλλά θα 'θελες πολύ να τα διαθέτεις -είν' αυτό που λέμε... ευσεβείς πόθοι! Ε, λοιπόν, παρασύρεσαι τόσο πολύ από τον ήρωα και τα καμώματά του, ώστε στο τέλος δεν κάνεις τίποτ' άλλο παρά μια αναλυτική εξιστόρηση των φαντασιώσεών σου! Και, ναι μεν είπαμε ότι ο συγγραφέας βγάζει στο χαρτί ψυχώσεις κι εμμονές, αλλά μη το.. παρα(μπιμπ!) κιόλας. Όσο για το αν συμβαίνει το αντίστροφο -ο ήρωας "υποχείριο" του συγγραφέα, εξαρτάται από τον ήρωα. Και... από το συγγραφέα!
:)

@ dodos
Για μία αόμα φορά, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Οι "στρογγυλεμένες γωνιές", πάντως, μπορεί να μη συναρπάζουν, αλλά συχνά "πουλάνε"...

 
Τη 11:09 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

@ ladybug
Στο "ξεκάθαρα" συμφωνώ -νομίζω το... ξεκαθάρισα. Στο "ασυγκράτητα" και "παραληρηματικά", όμως;

 
Τη 11:23 π.μ. , Ο χρήστης Blogger ladybug είπε...

Συγγραφέας δεν είμαι οπότε δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά φαντάζομαι ότι μπαίνει το ερώτημα "για ποιόν γράφεις".
Αν γράφεις για τον εαυτό σου, ναι ασυγκράτητα και παραληρηματικά.
Αν γράφεις για να πουλήσεις, το στρογγυλεύεις φαντάζομαι.
Εγώ πάντως ως αναγνώστρια δεν θα ήθελα ούτε στρογγυλεμένα ούτε χλιαρά πράματα.
Προτιμώ τα ασυγκράτητα. Είναι η μόνη ελπίδα να με παρασύρουν. :)

 
Τη 11:30 π.μ. , Ο χρήστης Blogger dodo είπε...

Η παρατήρησή σου, ότι οι "στρογγυλεμένες γωνίες" συχνά πουλάνε, μήπως μάς παραπέμπει πάλι στην συζήτηση που είχες ξεκινήσει πριν λίγες ημέρες: τι διαβάζουμε, τι περιμένουμε να πάρουμε από το βιβλίο που διαλέξαμε-μιλώ πάντα από την πλευρά τού αναγνώστη, η δημιουργία είναι, προφανώς, άλλη λειτουργία.

 
Τη 12:49 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

@ ladybug & dodos
H δημιουργία και η ανάγνωση είναι, πιστεύω, έννοιες αλληλλένδετες. Νομίζω ότι ο συγγραφλεας γράφει αρχικά για λογαριασμό του. Γράφει γιατί αυτό που κάνει -όχι μόνο γράφοντας, αλλά και διαβάζοντας αυτά που γράφει- αρέσει πρώτα τον ίδιο. Αν ξεκινήσεις να γράφεις με την έμμονη ιδέα "πρέπει οπωσδήποτε ν' αρέσει στον κόσμο", δύο τινά μπορεί να σου συμβούν:
α) να το χάσεις το παιχνίδι
β) να το... κερδίσεις! (αν γνωρίζεις τη συνταγή του μπεστ σέλερ -την... ξέρει κανείς να μου την πει κι εμένα;)

Λοιπόν, αφήστε με τώρα να πάω να ρίξω καμιά βουτιά!
:-)))

 
Τη 2:21 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Alexandra είπε...

Η γραφή σε πρώτο πρόσωπο κρύβει παγίδες. Κρύβει και ιδιαίτερες χαρές. Όποιος θεωρεί ότι είναι εύκολη, εκτιμώ ότι δεν γνωρίζει. Είναι η προσωπική προσέγγιση και επιλογή του κάθε συγγραφέα σε ποιο πρόσωπο θα γράφει. Θέλει, κατά τη γνώμη μου, ιδιαίτερη δουλειά και δεξιοτεχνία να μην 'πέσει', να μην μοιάσει γραφικό, να μην μπερδευτεί, αφού έτσι και αλλιώς είναι μυθοπλασία και όχι αυτοβιογραφία. Εκτιμώ ότι δεν έπεσες στην παγίδα, στο πρώτο βιβλίο σου Χρήστο.

 
Τη 2:56 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Ελπίδα είπε...

Α! ρε Χρήστο τι θέμα έβαλες αυτή την εποχή και δεν έχω και χρόνο να παρακολουθήσω και να γράψω! Μάλλον θα απέχω απ΄την συζήτηση γιατί εγώ δεν έχω εμπειρία από μυθιστορήματα, φαντασίες, τι πουλάει και δεν πουλάει. Εκεί πας στο επάγγελμα κι εγώ ντεν! Εγώ γράφω όπως νιώθω, όταν το νιώθω κι αν θέλω το δείχνω. Κι αν αρέσει, άρεσε. Είναι δική μου ανάγκη το γράψιμο κι όχι των άλλων. Οι άλλοι θα ζήσουν και χωρίς τα γραπτά μου. Εγώ όμως αν δεν βγάλω στο χαρτί αυτό που με πνίγει, πέθανα!
Μπράβο στην κυρία Βιτάλη γι΄αυτό που κάνει. Μακάρι να τα καταφέρει και να μην μπερδευτεί στην αρχική ιδέα της. Εγώ δεν θα μπορούσα ούτε αυτό, ούτε πολλά άλλα. Γι΄αυτό έχω διαμαρτυρηθεί πολλές φορές, γιατί οι συγγραφείς δεν έχουν ειδικότητες
όπως οι γιατροί.Παθολόγος, καρδιολόγος κ.λ.π. Ακόμα και το τραγούδι έχει κατηγορίες. Ας ξεχωρίσουν και οι συγγραφείς ο καθένας το είδος του και να μην μπερδευόμαστε σε ένα τσουβάλι όλοι.
Υπάρχουν οι επιστήμονες που από κείνους, απαιτώ! Υπάρχουν οι μορφωμένοι που κι από κείνους απαιτώ! Υπάρχουν οι παραμυθάδες και ξέρω ότι διαβάζω το παραμύθι τους. Υπάρχουν άλλοι που κάνουν έρευνα κι από κει μαθαίνω. Υπάρχουν "αμόρφωτοι" που γράφουν από δική τους ανάγκη τις σκέψεις τους, τα βιώματά τους κι εκεί, νιώθω! Δεν απαιτώ! Δεν κρίνω! Υπάρχουν άλλοι που γράφουν για τα λεφτά ή για την δόξα. Από κείνους και απαιτώ και κρίνω και θα αγοράσω το βιβλίο τους ή θα το διαφημίσω αν είναι καλός επαγγελματίας ο συγγραφέας.
Τι να σου πω γράψω τώρα, που δεν έχω και χρόνο; θα σε παρακολουθώ όσο μπορώ και θα σχολιάζω. Περισσότερα όταν έρθεις...
Μ΄αρέσει πολύ αυτό το θέμα!

 
Τη 6:39 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger dodo είπε...

Παρένθεση: οικοδεσπότη, στο βλογ μου, γιά την επιθυμία που εξέφρασες χθες!

 
Τη 7:36 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Filboid Studge είπε...

Επισκέφθηκα το blog της κας Βιτάλη και εντυπωσιάσθηκα παρακολουθώντας για πρώτη φορά την ζωντανή διαδικασία της γέννησης των πρώτων μορφών ενός εν δυνάμει βιβλίου.
Επειδή αναφέρετε στο post σας ότι πρόκειται περί συνήθους τακτικής στο εξωτερικό,θα σάς παρακαλούσα να αναγράψετε κάποιες διευθύνσεις blogs συγγραφέων που ακολούθησαν ή ακολουθούν την διαδικασία αυτή.
Ευχαριστώ θερμώς,
FS

 
Τη 7:43 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Καπετάνισσα είπε...

-Τι σημαίνει βρε Χρήστο μου, "το κάνω και το παρακάνω";
Ποιός θέτει τα όρια;
Η τρέχουσα ηθική;
Το σύστημα αξιών του συγγραφέα;
Οι αντοχές του;
Οι αγκυλώσεις του;

-Αναλυτής ή δρων;
Το ένα μέσα στο άλλο.
Αναμφίβολα.
Ακόμα και στην επιστήμη (οι σύγχρονες θετικές επιστήμες έχουν πάρει θέση), δεν είσαι αμέτοχος στην παρατήρηση, επηρεάζεις το "αντικείμενό" σου και μόνο που το κοιτάζεις. Πόσο μάλλον όταν το μελετάς.

Και, στην περίπτωσή σου, πόσο μάλλον όταν είναι δικό σου δημιούργημα.
Γίνεται να είσαι και να μην είσαι πρωταγωνιστής;

Κατά κανόνα είσαι, αλλά πότε-πότε τραβιέσαι παρά πέρα για να κρατήσεις απόσταση από τα πράγματα και να τα δεις μέσα σε μια άλλη αλήθεια.

Λοιπόν!
Οι αναλύσεις στο συρτάρι.
Γράφε ό,τι γουστάρεις, όπως το γουστάρεις.
Με κ α ρ δ ι ά.
Γι αυτό δε γράφουμε άλλωστε;

 
Τη 9:43 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

@ Filboid Studge
Κατ' αρχήν, καλωσήλθες (πήρα το θάρρος για τον ενικό, περιμένω... ανταπόδοση, έτσι;). Κατά δεύτερον... με πιάνεις αδιάβαστο! Απλώς έχω διαβάσει σε σχετικά δημοσιεύματα ότι εδώ και χρόνια αρκετοί συγγραφείς στο εξωτερικό "συζητούν" μέσω Ίντερνετ τις ιδέες τους για τα επόμενα βιβλία, αλλά ποτέ δεν μπήκα στη διαδικασία να ψάξω "διευθύνσεις και ονόματα". Ξέρω, για παράδειγμα, ότι το κάνει συχνά ο Στίβεν Κινγκ, αλλά αυτή τη στιγμή δε μου 'ρχεται κάτι άλλο. Εξάλλου, μη νομίζεις ότι είμαι και φανατικός του Ίντερνετ. Το σάιτ, διάφορα μπλογκ που έχω επιλέξει, κάποιες πληροφορίες που χρειάζομαι για επαγγελματικούς ή συγγραφικούς λόγους και... αυτό είναι όλο!
:)

 
Τη 10:19 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

@ alexandra
Thanks! :-)
Η ευκολία (ή η δυσκολία) γραφής εξαρτάται από πολλά πράγματα. Από την ελάχιστη πείρα που έχω, νομίζω ότι και το πρώτο και το τρίτο αφηγηματικό πρόσωπο έχουν τα υπέρ και τα κατά τους, τις παγίδες και τις "διευκολύνσεις" τους.

@ καπετάνισσα
Γίνεται να διαφωνήσω μαζί σου; Δε γίνεται, φυσικά! Το ίδιο πράγμα λέμε, με άλλα λόγια, καπετάνισσά μου. Το "από καρδιάς" είναι το αυτονόητο. Αλλά έλα που το απλό και το αυτονόητο συνηθίζεται να αναλύεται πιο πολύ και από το περίπλοκο. Διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο και στο τέλος βαρυστομαχιάζουμε. Όχι από την κάμηλο΄ από τον κώνωπα...

@ elpida
To σχόλιο της καπετάνισσας τα λέει όλα, Ελπίδα μου. Αυτό που κάνεις εσύ είναι το παν! Να γράφεις γιατί πάνω απ' όλα αρέσει σε σένα. Αυτός είναι κι ένας άγραφος συγγραφικός κανόνας που δεν ξέρω από πόσους τηρείται στις μέρες της λογοτεχνικής υπερκατανάλωσης...
Α, και κάτι ακόμα: επάγγελμα συγγραφέας δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις...
:))

 
Τη 11:23 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Ecumene είπε...

Mακαριοι οι Τολμώντες.....

Πότε θα γίνουμε και εμεις εξωτερικο;;;


:(...

 
Τη 1:12 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

@ εργοτελίνα (εγώ το γράφω... όπως με βολεύει!)

... ότι αυτοί κληρονομήσουσι την βασιλείαν των ευπωλήτων! (Μόνο στα όνειρα...) :))

Καλό είναι και το εσωτερικό. Αλλά χωρίς τόση εσωστρέφεια...

 
Τη 9:24 π.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Είμαι ααπό αυτού ςπου συμμετέχουν στη συζήτηση στο blog της κυρίας Βιτάλη. Αν και θεωρώ την ιστορία αντιπαθητική το κάνω προσπαθώντας να βρω εάν άνω κάπου λάθος. Ίσως μέσα από την έρευνα της κυρίας Βιτάλη βγει κάτι συγκλονιστικό. Θεωρώ ακόμα ότι είναι μία ιστορία που δεν έχει "βάθος" εκτός αν κάποιος πάνω σε αυτό γράψει κάτι άλλο, τελείως διαφορετικό.
Το αν κάποιος παίρνει θέση σε τέτοιο θέμα το βρίκσω επικίνδυνο. Μπορεί να καταλήξει ρεπορτάζ του ALTER αντί για λογοτέχνημα. Οπότε χάνεται και η ουσία.

 
Τη 10:20 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Stavros Katsaris είπε...

Ενδιαφέρον ακούγεται αν και έχω κάποιες επιφυλάξεις.
Θεωρώ δηλαδή οτι η επικοινωνία με το συγγραφέα είναι καλύτερη μετά το τέλος του βιβλίου.
Όπως και να'χει είναι άξιο παρακολούθησης, θα μπω να δω και θα επανέλθω!
Καλημέρα και καλό μήνα!

 
Τη 10:48 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Deepak Gopi είπε...

Hai Friend
May I please know what it is all about

 
Τη 3:47 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Filboid Studge είπε...

Χρήστο, ευχαριστώ για την ανταπόκριση.
Θα ψάξω το θέμα (praise be to Google!) γιατί με συγκινεί ιδιαίτερα αυτή η δυναμική διαδικασία.
Ομολογώ πάντως ότι o Stephen King δεν συγκαταλέγεται στους αγαπημένους μου.

 
Τη 9:06 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

@anonuymous
Μόνο και μόνο το γεγονός ότι συμμετέχεις παρότι έχεις αντιρρήσεις για το θέμα, μιλάει από μονο του. Να γίνει θέμα στο "Άλτερ", πάντως, χλομό το βλέπω. Έχει τα δικά του βιβλία ο Γιαννίκος για ν' ασχοληθεί :))

@ Stavros Katsaris
Καλημέρα, καλό μήνα και καλωσήρθες!
Νομίζω ότι ένας συγγραφέας που ξέρει τι θέλει δεν κινδυνεύει να παρασυρθεί σε λάθος κατεύθυνση μόνο και μόνο επικοινωνώντας με κάποιους ανθρώπους. Ίσα ίσα, πιστεύω ότι μπορεί, από εκεί που δεν το περιμένει, να πάρει χρήσιμες ιδέες. Τις άχρηστες απλώς τις αγνοεί. Όλα αυτά, βέβαια, θεωρητικά. Στην πράξη δεν το 'χω δοκιμάσει (κι ούτε ξέρω αν θα το δοκιμάσω ποτέ)

@ Deepak Gopi
Wellcome friend! :)
It's a conversation about greek liberature and the initiative of a greek writer, who decided to share -through internet- her notes and ideas about her next book.

@ Filboid Studge
Eυχαριστώ κι εγώ. Καλή τύχη στο "σερφάρισμα" :))

 
Τη 2:28 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Μανος Κοντολεων είπε...

Ο συγγραφέας τελικά θα γράψει αυτό που θέλει. Αν έχει επιλέξει πρώτο πρόσωπο ή τρίτο, κι αυτό μέσα στις επιλογές του είναι ,επιλογές που άμεση σχέση έχουν με αυτό που θέλει να πει και το πως θέλει να το πει.
Μπορεί η υποκειμενικότητα της πρωτοπρόσωπης αφήγησης τελικά να φωτίζει περισσότερο κυκλικά το θέμα, από ότι η αντικειμενικότητα της τριτοπρόσωπης. Αλλά μπορεί και η τριτοπόσωπη να χρησιμοποιεί το άλλοθι της απόστασης για να παρασύρει σε υποκειμενικές θέσεις.
Έχω κι εγώ πειραματιστεί με διάφορους τρόπους αφηγηματικών τεχνικών. Έχω αφήσει τους αναγνώστες μου να προσφέρουν οι ίδιοι τις λύσεις στα προβλήματα των ηρώων μου. Τους έχω ζητήσει μαζί να φτιάξουμε ένα έργο. Αλλά πάντα, μα πάντα ο εγωκεντρισμός ο συγγραφικός δεν με έχει εγκαταλείψει. Η υπογραφή είναι η δική μου.
Πώς διαφορετικά μπορεί να γίνει άλλωστε; Ο συγγραφέας είναι πλάστης. Άρα δημιουργός. Άρα θέος. Ένας θεός που φτιάχνει τον (μικρο)κοσμό του όπως ο ίδιος τον έχει ονειρευτεί.

 
Τη 8:56 π.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Κύριε Φασούλα φοβάμαι ότι δεν με καταλάβατε. Όταν έγραψα ότι μπορεί να καταλήξει σαν ρεπορτάζ του ΑΛΤΕΡ εννοούσα ότι η πιθανότερη οπτική του βιβλίου θα είναι μάλλον μελοδραματική. Ξέρετε με το ύφος "ο εκμεταλλευτής και η κακομοιρούλα που στάθηκε πάνω από το προσδοκούμενο και σήκωσε χέρι και τα 3 παιδιά κλπ κλπ κλπ δακρύβρεκτα...." Περιμένω μάλιστα την απάντηση της κυρίας Βιτάλη σε κάποια ερώτηση που έθεσα για να δω ακριβώς αυτό το ύφος.
Τώρα όσον αφορά την έρευνα που γίνεται μέσα από εμάς για το θέμα , ορθολογιστικά σας λέω ότι γίνεται όταν ο σκαπανέας του συγγραφέα δεν μπορεί να βγάλει τίποτα περισσότερο από αυτό που δίνει το αστυνομικό ρεπορτάζ. Οπότε καλά κάνει και ψάχνει τί μπορεί να ξέρουν ή να υποθέσουν οι άνθρωποι που επικοινωνούν μαζί του. Εγώ ας πούμε δεν την ξέρω την ιστορία , τη διαβάζω στο blog , αντιπαθώ τους χαρακτήρες γιατί τους θεωρώ απόλυτα προβλέψιμους αλλά και πάλι αφήνω ένα περιθώριο μήπως βρω κάτι το εξαιρετικό σε αυτή την ιστορία ( αν και δε νομίζω αλλά λέμε τώρα )

 
Τη 10:02 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Ecumene είπε...

Πώς να σε καταλ@βει,αφού άλλα ζητεί η Ψυχή του,τον Ζιντάν της Λογοτεχνίας,Να! του βγ@λαν και τραγουδι(No1 hit en France)

 
Τη 11:18 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

@ Μάνος Κοντολέων
Αγαπητέ Μάνο, αφήνω το σχόλιό σου... ασχολίαστο! Τι παραπάνω να πω, δηλαδή; Όλα όσα προσπάθησα εγώ να πω σε οχτακόσιες τόσες λέξεις, εσύ τα είπες σε εκατό...
:))
@ anonumous
Λοιπόν, για να... την πω και στην εργοτελίνα (όχι, θα την άφηνα!)κατάλαβα τι ήθελες να πεις, αλλιώς δε θα σου απαντούσα κατ' αυτόν τον τρόπο. Θέλω να πω ότι, προσωπικά, αποκλείω την πιθανότητα η κυρία Βιτάλη να το γυρίσει στο δακρύβρεχτο μελό. Και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο έκανα τον παραλληλισμό με τις εκδόσεις του Γιαννίκου...

@εργοτελίνα
Περιμένω με αγωνία την επόμενη... μπηχτή σου! Όσο για το τραγούδι του Ζιντάν, έτσι και πάω να τ' ανοίξω σ' αυτόν τον ταχυθερμοσυσσωρευτή που μου το παίζει λάπτοπ, θα γίνω μακάβριο θέμα - θέαμα στις ειδήσεις (του Άλτερ και όχι μόνο)
:))

 
Τη 12:42 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger dodo είπε...

Να το ακούσεις το τραγούδι γιά τον Ζιντάν, έχει στίχους με ...νόημα: "Ο Ζιντάν τον βάρεσε, το Κύπελλο το χάσαμε", σε ελεύθερη (!) απόδοση.
Και επειδή χρειάζεται να την εμπεδώσει καλά την πληροφορία ο ακροατής, αρκετές επαναλήψεις...

 
Τη 4:04 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ είπε...

Με καλυψε ο (σύντροφος(!)που λεγαμε παλια...)κ.Κοντολεων.Ο συγγραφεας ειναι οντως ενας μικρος επιγειος Θεος.Το θεμα ειναι πως καποιοι πιστευουν πως ο Μεγαλοδυναμος μας βλεπει και μας αφηνει να κανουμε οτι θελουμε και καποιο αλλοι πως καπου-καπου παρεμβαινει αλλαζοντας τις ζωες μας κατα την κριση του και δινοντας αν θελεις το στιγμα του. Πιστευω λοιπον πως αναλογα με τον συγγραφεα αλλα ακομα αναλογα και με την φαση που περνα ο συγγραφεας, ο τροπος γραφης αλλαζει.Μπορει καποιος να παιρνει θεση μεσα στο κειμενο ή να παιζει το ρολο του ¨μεγαλου ματιου" που τα παντα βλεπει,μας τα μεταφερει μεν,αλλα δεν παιρνει θεση δε.Ξενερωνω παντως στη ιδεα πως καποιος Θεος με ή χωρις εισαγωγικα κανει ουσιαστικα ενα γκαλοπ για να δει τα θελω και τις αντιδρασεις των πιστων (με ή χωρις εισαγωγικα)του ...

 
Τη 9:17 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

@ dodos
Οπωσδήποτε θα το ακούσω! Μεθαύριο, σπιτάκι μου, με το adsl μου. :))

@ θεόφιλος
Καλωσήλθες.
Ακόμα και ο Θεός (χωρίς εισαγωγικά) κάνει πλέον γκάλοπ -σε πιστούς και... άπιστους. Είναι της μόδας...
Πέρα από το καλαμπούρι, οι προβληματισμοί ενός συγγραφέα δε σημαίνουν σώνει και καλά ανασφάλεια. Αλλά ακόμα κι αυτό να σημαίνουν μερικές φορές, πού είναι το κακό; Ειδικά οι δημιουργοί, νομίζω ότι πρέπει να έχουν ανοιχτά τ' αυτιά τους. Αν έχουν δημιουργήσει κάποιον "μικρόκοσμο" και κλείνονται ερμητικά εκεί μέσα, δυστυχώς δεν έχουν πια να πουν τίποτα. Επειδή τους εχει ξεπεράσει πλέον η εποχή. Που εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς...

 
Τη 5:46 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Ecumene είπε...

Aφου πεθαίνεις για μπηχτες.........

:-))Χρήστος Φασούλας said...

Είμαστε σε... αναμμένα κάρβουνα!
"Ανέβασα" κι εγώ ένα ποστ σχετικά με την κουβέντα που κάναμε τελευταία. Θα ήθελα να ρίξεε μια ματιά και να μου γράψετε την άποψή σας.

11:49 PM

Tην εστειλες κανονικα

για .........Διακοπες..............

Με ρεγουλα τα καρβουνα παιδί μου!!!..

:-)

 
Τη 8:17 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

@ εργοτελινα
Για έρευνα έχει πάει, η γυναίκα! Αν, τώρα, το συνδυάσει με διακοπές, καλό δικό της! Κι όταν επιστρέψει με το καλό, σαφώς και θα ήταν ενδιαφέρουσα η άποψή της επί των... απόψεων που γράφτηκαν σχετικά.
Τέρμα το κάρβουνο! Τέρμα... γενικώς από αύριο και ως τέλος Αυγούστου! Έφτασε η ώρα για διακοπές, για κανονικε΄ς διακοπές
:)

 
Τη 8:59 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Ecumene είπε...

... δεν βρίσκεται και ενας διαιτητης

να με σφυρίξει ενα επιθετικό φαουλ....

:(

 
Τη 9:05 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

@ εργοτελίνα
Δε θα του το συγχωρούσα ποτέ. Του διαιτητή
:))

 
Τη 5:02 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Eleni63 είπε...

H τακτική της Βιτάλη δεν είναι λάθος. Το να δοκιμάζεις τις σκέψεις του είναι κάτι ιδιαίτερο. Το έκανα σε συνέδρια πριν εκδώσω ένα επιστημονικό βιβλίο. Στάθμιζα με τις αντιδράσεις τον εαυτό μου. Το να θέτεις το νου σου σε δοκιμασία είναι καλό. Οχι φυσικά το να επιχειρείς να διασφαλίσεις την επιτυχία του έργου σου με συναίνεση εκ των προτέρων

 
Τη 8:20 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

Eleni, συμφωνώ και επαυξάνω!
Έχω την αίσθηση ότι, ανακαλύπτοντας τυχαία το μπλογκ σου, ανακάλυψα ταυτόχρονα και έναν ιδιαίτερα δημιουργικό άνθρωπο (και συνομιλητή)
:)))

 
Τη 1:16 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Λεία Βιτάλη συγγραφέας είπε...

Ήρθα καθυστερημένη φαίνεται γιατί έχουν ειπωθεί πολλά και πολύ ενδιαφέροντα. Το θέμα του "αφηγητή" πάντα θα απασχολεί τους συγγραφείς ιδιαίτερα σε βιβλία που δεν είναι εντελώς αυτοβιογραφικά, αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν και τέτοια βιβλία! Αν ο συγγραφέας είναι θεός; Μμμ... Θα έλεγα ότι παίζει τον θεό! Στην πραγματική πραγματικότητα είναι ένας άνθρωπος που μανιωδώς ψάχνει απαντήσεις στα ερωτήματα που τον ταλανίζουν μια ζωή. Αυτό είναι όλο. Κάθε φορά πιάνουμε ένα θέμα που θέλουμε εμείς οι ίδιοι να μάθουμε κάτι περισσότερο γι' αυτό. Να χωθούμε πιο βαθιά στα σκοτάδια του ανθρώπου. Συμφωνώ με όλα όσα έχουν λεγθεί. Είναι η αλήθεια του καθενός. Τι μπορείς να πεις για την αλήθεια; Ότι διαφωνείς; Θα ήταν τουλάχιστον αφελές. Ο καθένας και η αλήθεια του. Αυτό ακριβώς κάνω κι εγώ στο μπλογκ μου τώρα. Ψάχνω μια αλήθεια με το πρόσχημα ενός νέου βιβλίου. Απλώς αυτή την "αμαρτία" αποφάσισα αυτή τη φορά να την κάνω με... παρέα. Βαρέθηκα τη μοναξιά του υπολογιστή και να μην είναι κανείς απέναντι. Ας μη ψάχνει κάποιος λοιπόν για κρυμένες προσπάθειες προώθησης και λοιπά παρεμφερή. Κουράζομαι ακόμη και στη σκέψη να δρομολογήσω τέτοιες διαδικασίες. Τώρα τι θα βγει απ' αυτην την προσπάθεια συγγραφής βιβλίου εν διαδικτύω; Ένας θεός ξέρει μόνο ...κι εγώ. Η χαρτογράφιση μιας προσπάθειας να βρεθεί κάποια απάντηση. Που πολύ πιθανό να μη βρεθεί. Κι ίσως είναι καλύτερα έτσι. Γιατί αν βρεθεί ο συγγραφέας μπορεί να σταματήσει να ψάχνει. Κι αν σταματήσει να ψάχνει μπορεί να σταματήσει να γράφει. Και να εκλείψει η μοναδική ίσως δικαιολογία για τη συνέχεια της ύπαρξης μερικών από μας! Τώρα μόλις κατάλαβα κι εγώ ποια απάντηση ψάχνω. Είναι τα βαθύτερα κίνητρα ενός φόνου! Όχι κάποιου συγκεκριμένου φόνου αλλά του φόνου σαν γενική έννοια. Και αυτό με ενδιαφέρει... πολύ προσωπικά. Λέτε να είναι... μελό; Θα δούμε.
Επέστρεψα από μια μικρή έρευνα που κάνω για το βιβλίο περί του οποίου η ..."μπλογκική" αμαρτία και φεύγω για διακοπές με ιστιοπλοϊκό να θαλασσοπνιγώ όπως κάθε χρόνο στο Αιγαίο με τους ανέμους και τα μποφώρ να σφυρίζουν απειλητικά ολόγυρα. Καλές διακοπές σε σένα Χρήστο και σ' όλους τους καλούς φίλους.

 
Τη 8:40 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

Κυρία Βιτάλη, καλώς μας ήρθατε και... καλώς να ξαναφύγετε (και καλά να περάσετε, πάνω απ' όλα)!
Συμμερίζομαι απόλυτα τους προβληματισμούς σας, αλλά όχι και την ανησυχία σας (;) περί μελό.
Είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό.
Να 'στε καλά, τα λέμε! :))

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα