Δευτέρα, Φεβρουαρίου 12, 2007

Παίξτε μπάλα, ρε!

Μου ζήτησαν κάποιοι φίλοι να παραθέσω - σχολιάσω και κάποια άλλα "τηλεοπτικά μαργαριτάρια", πέρα από τα αθλητικά. Δεν θα το κάνω, επειδή στην τηλεόραση βλέπω μόνο αθλητικά. Και... συνδρομητικά. Και δε νομίζω ότι το National Geografic ή το History Channel προσφέρονται για... ξεκατίνιασμα.

Πάμε, λοιπόν, στα "του οίκου μας":

* Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες διαιτητών. Οι διαιτητές έδρας (που συμμετέχουν ενεργά στο σύστημα του γηπεδούχου προπονητή και το μετατρέπουν συνειδητά σε 4-4-2-1), οι διαιτητές εξέδρας (που κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνει το όνομά τους σύνθημα) και οι διαιτητές ενέδρας.

* Οι τελευταίοι ανήκουν σε άλλες, ηρωικές εποχές. Τύπου Ευθυμιάδη, δηλαδή. Και Μπάκα. Αλλά η Σούπερ Λιγκ είναι καινούργια εποχή! Δεν τα σηκώνει αυτά! Και, καθότι το είδος τείνει επικινδύνως προς εξαφάνιση, οφείλει να το προστατέψει.

* Α, ναι, υπάρχει και η τέταρτη κατηγορία. Οι λεγόμενοι αδέκαστοι, δηλαδή. Οι αντικειμενικοί. Οι φίφτι - φίφτι. Άλλο είδος προς εξαφάνιση κι αυτοί. Καρέτα - Καρέτα. Και βάλε. Επίτιμο μέλος της Greenpeace βλέπω να γίνεται όπου να ’ναι ο Ψυχομάνης.

* Φυσικά, οι διαιτητές θα ήταν ένα τίποτα χωρίς τους τηλεδιαιτητές. Τους αμείλικτους κριτές τους. Τι είναι, άλλωστε, το όλον σύστημα; Μια μικρογραφία της ζωής είναι. Όπως οι κοινοί θνητοί κρίνονται από τον Ύψιστο, έτσι κι οι κοινοί διαιτητές κρίνονται από τον Βαρούχα.

* Ως διαιτητή, δεν τον ήξερε και πολύς κόσμος. Ως τηλεδιαιτητή, πλέον, τον ξέρουν οι πάντες. Οι διαιτητές τον τρέμουν. Οι τηλεθεατές τον θαυμάζουν. Οι μαμάδες τον χρησιμοποιούν -για να ταΐσουν τα παιδιά τους. Και οι οφθαλμίατροι τον ευγνωμονούν.

* Εικόνισμα πρέπει να του κάνουν οι οφθαλμίατροι. Μαζικά σπεύδουν οι πελάτες Δευτέρα πρωί πρωί στους προθαλάμους των ιατρείων τους. Σου λέει, δεν μπορεί, κάτι θα ’χουν πάθει τα ματάκια μου… Άλλο πράμα είν’ ο άνθρωπος. Βλέπει πέναλτι κι από δορυφορική λήψη.

* Τώρα που το σκέφτομαι, δε νομίζω να υπάρχει καταλληλότερος άνθρωπος για σύμβουλος αντιτρομοκρατίας του Τζορτζ Μπους. Να τον προσλάβει ο πλανητάρχης και να τον βάλει πίσω από μια δορυφορική κάμερα. Στο πιτς φυτίλι θα εντοπίσει τον Μπιν Λάντεν.

--------------------------------

* «Κρείττον σιγάν» έλεγαν στην αρχαιότητα. Ναι, αλλά στην αρχαιότητα δεν είχαν σπορτκάστερ. Και δη πολυλογάδες σπορτκάστερ. Οι οποίοι, ωστόσο, δεν μπορούν να εφαρμόσουν ούτε καν το άλλο που ’λεγαν οι πρόγονοι. Ότι δηλαδή παν μέτρον άριστον.

* Πρόσφατα, μάθαμε από το ακατάσχετο σπρέχεν κρατικού σπορτκάστερ κάτι εξόχως σημαντικό. Ότι υπάρχει ομάδα που δε δέχτηκε γκολ στην άμυνα. Προφανώς το δέχτηκε πουθενά αλλού. Ξεφύτρωσε, ξέρω γω, καμιά εστία καταμεσής του γηπέδου και ο γκολκίπερ έδενε τα κορδόνια του στη σέντρα.

* Κι ενώ αυτό το γκολ έμπαινε στην αυτοσχέδια εστία, ένα άλλο γκολ αποκτούσε εκλογικό βιβλιάριο. «Η πλειοψηφία των γκολ»… Έτσι μας το είπε, έτσι σας το λέω. Όχι η πλειονότητα, η πλειοψηφία. Θα παίρνουν μέρος και στα γκάλοπ πλέον τα γκολ. Θα αυτοψηφίζονται, για να βγει το θεαματικότερο.

* Από τον ίδιο σπορτκάστερ επίσης μάθαμε κάτι εξίσου ενδιαφέρον. Ότι ένας παίκτης έκανε κάτι απίθανο: έπιασε την κεφαλιά στον αέρα. Χρήσιμη η διευκρίνιση. Διότι θα μπορούσε να την πάρει, ξέρω γω, στο ύψος του γκαζόν. Είν’ αυτό που λέμε συρτή κεφαλιά.

9 σχόλια:

Τη 12:20 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger An-Lu είπε...

Ουρρργκγκγκ!



ΥΓ Καλή εβδομάδα!

 
Τη 12:36 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

@an-lu
Καλώς την! Πού 'σαι τόσον καιρό; Έφαγα τις... θάλασσες για να σε βρω! :)
Καλή βδομάδα, να 'σαι καλά

 
Τη 1:15 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Κωστής Γκορτζής είπε...

"παν μέτρον άριστον"

Γι αυτό οι περιγραφές τους είναι ...με το μέτρο! Σαν τις πίτσες! :)))

 
Τη 1:29 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

Mε το... μίλι, θα έλεγα, ημίαιαμε!

 
Τη 2:03 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger An-Lu είπε...

Εδώ τριγυρνώ αλλά δεν σχολιάζω...έχει πέσει δουλίτσα γαρ!

 
Τη 11:03 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger dodo είπε...

Τι να τις κάνεις τις κωμωδίες λοιπόν; :-)))

 
Τη 12:35 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Adomiel είπε...

Γράψε κι άλλα...! ;-)

 
Τη 12:39 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

@ dodos

Γι' αυτό και τις έχω... καταργήσει στο dvd! Με καλύπτουν οι αθλητικές εκπομπές...

 
Τη 12:40 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

@ adomiel

Όσο προλαβαίνω :)

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα