Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 21, 2006

Φεστιβάλ Βιβλίου: Εμπρός της γης οι βαρεμένοι...













Πο, πο, ένα σύννεφο πάνω απ' την Ακρόπολη!



Δεν το «πάει» ο Έλληνας το βιβλίο, δεν το πάει κι ο καιρός…

Με το που άνοιξε το 35ο Φεστιβάλ Βιβλίου, άνοιξαν κι οι ουρανοί…

Και για το Σαββατοκύριακο (που, κατά παράδοση, πάει ο κόσμος -βιβλιόφιλοι, περίεργοι, χασομέρηδες, κάθε καρυδιάς καρύδι- και βολτάρει στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου) μόνο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων δεν εξέδωσε η ΕΜΥ…

Γι’ αυτό και φέτος, λέει, οι επισκέπτες στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι λιγότεροι από ποτέ…

Κι εντάξει, γι’ αυτή τη εβδομάδα υπάρχει το άλλοθι του -κακού μας του- καιρού. Την άλλη εβδομάδα, όμως; Απ’ ό,τι λένε, από Δευτέρα - Τρίτη θα καλοκαιρέψει πάλι. Αλλά, μη σκάτε, όταν φτιάξει ο καιρός θα σκαρφιστούμε άλλα. Ακριβώς αυτό, για παράδειγμα, το ότι έφτιαξε ο καιρός δηλαδή, δεν είναι και γαμώ τις δικαιολογίες; Όταν βρέχει, δεν πάμε για να μη βραχούμε, όταν έχει ζέστη δεν περπατάμε για να μην ιδρώσουμε. Κι έπειτα υπάρχει και το Τσάμπιονς Λιγκ -ή το ΟΥΕΦΑ, για τους πικραμένους- κι ένα σωρό ακόμα. Από δικαιολογίες, άλλο τίποτα, ζωή να ’χουμε να τις εφευρίσκουμε…

Όχι, δεν είμαι φτιαγμένος. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Κάθε πέρσι και καλύτερα. Και δε μου το είπαν μόνο οι άνθρωποι του περιπτέρου του εκδοτικού οίκου με τον οποίο συνεργάζομαι, αλλά και όλοι όσους ρώτησα, γνωστοί και άγνωστοι.
Παρόλ' αυτά, κάποιοι, ρε παιδάκι μου, το ’χουν πάρει πολύ πατριωτικά. Επιμένουν να ασχολούνται με το βιβλίο, επιμένουν να διαβάζουν, επιμένουν να γράφουν, επιμένουν να καλούν τον κόσμο σε τέτοιου είδους μπανάλ φεστιβάλ και βαρετές εκδηλώσεις…

Ο Αλέξης Σταμάτης, για παράδειγμα. Έγραψε ένα άρθρο στο «Έθνος», το ανέβασε και στο μπλογκ του, μόνο και μόνο για να το διαβάσουν κάτι βαρεμένοι σαν κι εμένα Ή σαν κι εσάς, που είστε ακόμα πιο βαρεμένοι, αφού διαβάζετε ένα βαρεμένο σαν κι εμένα...

Αντιγράφω, λοιπόν:

«Τριακόσιοι εκδότες, πενήντα χιλιάδες τίτλοι, αφιέρωμα στα δέκα χρόνια από το θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη, συναυλίες, εκθέσεις, προβολές, και ο ομορφότερος χώρος της Αθήνας – ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου: το 35ο Φεστιβάλ Βιβλίου περιμένει τους βιβλιόφιλους, που κάθε φορά το τιμούν και με το παραπάνω. (Εκκρεμεί φυσικά το ερώτημα: διαβάζουν τελικά οι Έλληνες - σε ποιους απευθύνονται τόσοι νέοι τίτλοι;- ή δεν διαβάζουν, όπως λένε οι στατιστικές).Οι Γιορτές Βιβλίου δεν μοιάζουν με καμία άλλη Γιορτή Τέχνης. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο να μαζικοποιήσει κανείς (έστω και υπό μορφή γιορτής) μια κατ’ εξοχήν μοναχική λειτουργία όπως είναι το διάβασμα. Στα Φεστιβάλ Βιβλίου γιορτάζουμε μια τέχνη της οποίας βλέπουμε το περίκλειστο, ‘‘συσκευασμένο’’ αποτέλεσμα, (άντε ρίχνουμε και καμιά κλεφτή ματιά μέσα απ’ την κουρτίνα). Το θέατρο, το σινεμά, τα εικαστικά, ο χορός, είναι τέχνες των οποίων η απόλαυση ταυτίζεται με την συνάθροιση. Ο αναγνώστης και το βιβλίο είναι πάντα δύο. Ούτε τρεις, ούτε εκατό, ούτε χίλιοι.Όμως το να ψάχνεις βιβλία κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης είναι μια υπέροχη εμπειρία, δημιουργεί στον επισκέπτη μια ατμόσφαιρα κοινότητας, οι «ερημίτες» βρίσκονται ξαφνικά όλοι μαζί μπροστά στα αντικείμενα του πόθου τους. Αναρωτιέμαι, αυτή την «ειδική» συνθήκη, εκτός από το να την μπολιάζει με άλλες τέχνες, πώς μπορεί άραγε κανείς να την απλώσει, να τη φωτίσει, να την κάνει ακόμα πιο συγκινητική;Αναζητείται ένας βιβλιόφιλος μάγος που θα λύσει το αίνιγμα…».

Εμπρός της γης οι… βαρεμένοι, λοιπόν!
Και μάλιστα βαρεμένοι παντός καιρού…

30 σχόλια:

Τη 9:46 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Alexandra είπε...

Εδώ έξω αστράφτει και χαράζει όλος ο ουρανός... φαντάζομαι τα καημένα τα βιβλία απόψε βρίσκονται σκοτεινά, κρυμμένα μέσα στα προκατασκευασμένα σπιτάκια της έκθεσης... Είναι γιορτή τέχνης και ας ελπίσουμε φέτος να κάνουν όλοι περισσότερα βιβλία δώρο.

 
Τη 10:28 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

Αλεξάντρα μου, ας το κάνουμε πρώτα δώρο στον εαυτό μας και μετά στους άλλους...

 
Τη 10:35 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Adomiel είπε...

Χρήστο καλησπέρα... :-)

Τι θα 'λεγες για μια βολτούλα μέχρι τον Πεζόδρομο;

 
Τη 10:42 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

Adomiel, ασφαλώς και αποδέχομαι την πρόσκληση! Άλλωστε, από βδομάδα θα είμαι εκεί σχεδόν καθημερινά. Και θα προσκαλέσω κι εγώ όποιον ενδιαφέρεται μέσα από το μπλογκ. Λεπτομέρειες στο ποστ που θ' ανοίξω κάποια στιγμή μες στο Σαββατοκύριακο. :)

 
Τη 11:20 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger dodo είπε...

Μέσα! (Μέ τους βαρεμένους!).
Α, ναι, και τι καλύτερο, τώρα ακριβώς που βρέχει έξω, να έχεις καινούργια βιβλία γιά παρέα...

 
Τη 11:36 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χαρυβδιςς είπε...

''Μισώ'' την Έκθεση βιβλίου.. Με τραβάει η μάνα μου με το ζόρι και τραβάω κι εγω τη κόρη μου με το ζόρι...η μανα μου διαβάζει με το κιλό πλεον ΄΄θα πάρω αυτό να φτουρίσει'',εγώ γιατί ''πρέπει'' και μόνο η κόρη μου γιατί ''αμα λάχει και μας αρέσει διαβάζουμε και κανα βιβλίο'' (επιλέγει πραγματικά, οτι επιθυμεί να διαβασει κι όχι οτι κρεμάστηκε στο ράφι)
ΣΗΜ.Γιατί τόση κουβέντα για το φεστιβαλ βιβλίου? Το πόσο διαβαζουμε κρίνεται από την κίνηση στο βιβλιοπωλείο της γειτονιας κι οχι από την κίνηση του φεστιβάλ...από το πόσες ώρες ''χαζεύουμε'' τίτλους το χρόνο κι όχι πόσο περπατήσαμε στην Αρεοπαγίτου (ξέρω αρκετούς που πάνε Φεστιβάλ αλλά δεν πάνε βιβλιοπωλείο...Διαβάζουν?)

 
Τη 12:22 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

@ dodos
Έξω βρέχει για όλους. Για πόσους... πέρα βρέχει, δεν ξέρω!

@ χάρυβδιςς
Καλωσήρθες. Συμφωνώ ότι το βιβλίο κρίνεται στο βιβλιοπωλείο. Όπως επίσης και το ότι στον πεζόδρομο τσαρκάρουν μπόλικοι χασομέρηδες (το αναφέρω, άλλωστε, και στο ποστ). Αλλά είναι λόγος αυτός για να καταδικάσουμε το θεσμό; Είναι σαν να καταδικάζεις ένα καλό βιβλίο επειδή το διάβασαν και κάμποσοι τυχαίοι ή μια καλή ταινία επειδή την είδες στην ίδια αίθουσα με ένα τσούρμο ζωντόβολα στα Βίλατζ.
Υπάρχει, βέβαια, ένα κακό με το Φεστιβλάλ Βιβλίου: κρατάει μόνο 2 βδομάδες. Στο Εδιμβούργο κρατάει τρεις μήνες.
Αλλά πολλά ζητάω, ε;

 
Τη 12:29 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Χαρυβδιςς είπε...

Δεν το καταδίκασα απλώς έκρινα το ...θεσμό..ως θεσμό..

 
Τη 12:29 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Χαρυβδιςς είπε...

Δεν το καταδίκασα απλώς έκρινα το ...θεσμό..ως θεσμό..

 
Τη 9:49 π.μ. , Ο χρήστης Blogger ladybug είπε...

Ούτε μένα μ'αρέσει το Φεστιβάλ.
Πηγαίνω κάθε χρόνο αλλά δεν το ευχαριστιέμαι. Δεν ξέρω, έτσι όπως είναι στημένο, δεν μπορώ να ψάξω με την ησυχία μου και να χαζέψω όση ώρα θέλω, ό,τι θέλω.
Εξάλλου νομίζω ότι και οι εκδοτικοί οίκοι στήνουν στους πάγκους τους τα "best-sellers" προκειμένου να πουλήσουν. Λογικό, αλλά δε με αφορά, βαριέμαι.

Άσχετο: Κάθε φορά, σε κάθε έκθεση, απολαμβάνω πάρα πολύ αυτόν τον τύπο που είναι στο περίπτερο του Ζαχαρόπουλου. Είναι ο μοναδικός που έχω δει και δεν βαριέται. Μπορεί να σου πιάσει την κουβέντα με τις ώρες, σε κοιτάζει από την κορυφή ως τα νύχια, και σου κάνει και τις προτάσεις του ανάλογα με το τι έχει ψυχανεμιστεί για σένα.
Οι άλλοι μου δίνουν την αίσθηση ότι ψιλοβαριούνται.

 
Τη 10:59 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

Aγαπητή Πασχαλίτσα (και αγαπητή Χάρυβδιςς ωσαύτως)
Είναι ολόκληρη κουβέντα αυτή που έχετε θίξει (για το θεσμό, το στήσιμο και τα συναφή) και δυστυχώς δεν έχω επί του παρόντος χρόνο για να την ανοίξω. Θα είναι θέμα ενός από τα μελλοντικά μου ποστ -μάλλον μετά το τέλος του φεστιβάλ.
Όντως οι περισσότεροι επισκέπτες απλώς χαζεύουν, όντως οι περισσότεροι υπάλληλοι βαριούνται. Όπως βαριούνται, άλλωστε, και στα βιβλιοπωλεία. Και όχι μόνο οι υπάλληλοι, αλλά και οι ίδιοι οι βιβλιοπώλες (όχι όλοι, βέβαια, αλλά αρκετοί) που δε γνωρίζουν καν το αντικείμενο της δουλειάς τους...
Όσο για το φεστιβάλ αυτό καθαυτό, σαφώς και έχει τις ατέλειές του. Αλλά δυστυχώς είναι ουσιαστικά το μοναδικό που έχουμε. Και, αν δεν το στηρίξουμε, αν δεν προσπαθήσουμε να το βελτιώσουμε, σε μερικά χρόνια μπορεί να μην έχουμε ούτε αυτό...

 
Τη 11:00 π.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Να ομολογήσω ότι όσο ήταν στο Πεδίο του Άρεως πήγαινα συνέχεια, ενώ τώρα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου δεν το έχω βολευτεί καθόλου. Δεν ξέρω, η διάταξη των περιπτέρων, το στρίμωγμα που νιώθω σε σχέση με το Π.Α.... Πάντως έχω καιρό να πάω, αν και ήμουνα τακτικότατος για πάνω από 12ετία.

 
Τη 1:28 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Ecumene είπε...

Η Εκθεση δεν κανει για Πιλότος....

δεν μπορεί να παρει πιλοτική μορφή..

απο τη στιγμη που κατω απο την

Ακρόπολη,φτερουγίζει η αβεβαιότητα

και η Φθινοπωρινή ραστώνη...

Μονο το Ευλόγ μπορεί....

:-

 
Τη 4:44 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

@ mpampakis
Προσωπικά προτιμώ την Αρεοπαγίτου -λόγω Ακρόπολης, μάλλον.
Όσο για το στρίμωγμα, είσαι βέβαιος; Αραία αραία, για να φαινόμαστε καμιά τριανταρέα... Τουλάχιστον έτσι το νιώθω εγώ, χρόνια τώρα...

@ εργοτελίνα
Βοήθησέ με, Εργατώ μου, καθότι έχω χάσει επεισόδια. Τι είναι το Ευλόγ;

 
Τη 5:51 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Xνούδι είπε...

εκεί θα είμαστε κι εμείς Κυριακή και Δευτέρα. Να θεωρήσω σημαδιακό το ότι με το που ξεκίνησα να πληκτρολογώ εδώ, "κόλλησαν" τα πάντα...
Φιλιά

 
Τη 6:06 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

Xνουδάκι, θα τα πούμε από κοντά! :)

 
Τη 6:35 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Κωστής Γκορτζής είπε...

"Ε, όχι ρε γαμώ το! Μας πήρε το Αθηναϊκό κράτος τη θεσμοθετημένη κακοκαιρία στην Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη! Κάτω τα χέρια από τις καταιγίδες μας Χαμουτζήδες!"
Παναγιώτης Ψωμιάδης

 
Τη 7:27 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

Ημίαιμε, το παπιγιόν το βλέπω. Το στρινγκ, όμως, μας το κρύβεις...

Π. Ψωμιάδης (2)

ΥΓ: Αλήθεια, πώς διάολο γίνεται ένα χαμουτζίδικο βρομόσκυλο να φοράει στρινγκ;

 
Τη 8:37 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Λεία Βιτάλη συγγραφέας είπε...

Καλά τα λες Χρήστο.

 
Τη 8:47 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

Eσείς τα ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα, κυρία Βιτάλη...

 
Τη 8:12 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Ο Καλος Λυκος είπε...

μα την έκθεση περιμένουμε γιά να πάρουμε βιβλία γαμώτο; και μετά μας φταίει ο κακός μας ο καιρός...

 
Τη 11:41 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

Καλημέρα, λύκε, και καλωσήρθες.
Το κακό είναι ότι δεν περιμένουμε ΟΥΤΕ την έκθεση για να πάρουμε βιβλία...
Αν θες, ρίξε μια ματιά σ' ένα σχετικό ποστ με τίτλο "To βιβλίο, η Ελληνίδα και η... παραλία"

 
Τη 2:37 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Κωστής Γκορτζής είπε...

Εγώ είμαι από τα Τζουμέρκα (βαθειά καταγωγή) κι εκεί τα είχαν ελεύθερα κάτω από τις φουστανέλες..., έτοιμα για πάσα χρήση.
Το ότι γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη είναι καθαρή σύμπτωση... Στη Χαμουτζία ήμουν μετανάστης επί τριακονταετία...:) Τώρα γύρισα στη Θεσσαλονίκη και λέω να την κάνω κατά τα Τζουμέρκα ως σωστός σκύλος που επιστρέφει στη φωλιά του για..

 
Τη 3:15 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

Ημίαιμε, κατά βάθος είσαι χαμουτζής, το ήξερα...
:))

 
Τη 4:03 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Sigmataf είπε...

τι περιμένεις, όταν ανάμεσα σε ένα βιβλίο και ένα χρυσό βραχιόλι, επιλέγουμε το 2ο;
Πωλείται εφήμερη ηδονή σε προσιτές τιμές.

 
Τη 4:25 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

@ Sigmataf
Καλωσήρθες, φίλε.
Δε χωράει σύγκριση, νομίζω. Άλλη αγορά η μία, άλλη η άλλη, άλλη "πάστα πελατών", εντελώς!
Για πες μου, όμως, πού πουλάνε χρυσά βραχιόλια σε προσιτή τιμή; Εγώ μόνο στον κουμπάρο μου* μπορώ να βρω!

* Για αποφυγή παρεξηγήσεων -τόσα γίνονται με τις κουμπαριές εσχάτως- ο κουμπάρος μου είναι χρυσοχόος!

 
Τη 9:32 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Ο Καλος Λυκος είπε...

Το διάβασα το post σου, Χρήστο. Επειδή έχω ακούσει αρκετά περίεργα σχετικά με το "βίτσιο" μου να διαβάζω βιβλία και να τα αγοράζω πρίν να έχω τελειώσει τα προηγούμενα, απλά δεν ασχολούμαι...όποιος δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει το διάβασμα γενικά και δεν το έμαθε σπίτι του, δεν θα το μάθει από 'μένα - δεν θα το μάθει ποτέ...γιατί βαρέθηκα ν'ακούω "τί το θές άλλο ένα βιβλίο, αφού έχεις τόσα στο σπίτι"...

 
Τη 11:52 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Χρήστος Φασούλας είπε...

Καλέ λύκε, join' the club of varemenoi... :)

 
Τη 8:09 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Ecumene είπε...

To ευλόγ ειναι επι το ελληνικότερον

το blog...

:)

 
Τη 2:45 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Eleni63 είπε...

καλώς ήρθες. Νόμιζα ότι ήσουν ακόμη διακοπές!

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα